Veličanstveni Klementinum 


Biblioteka Klementinum, prelepi spomenik barokne arhitekture, prvi put je otvorena 1722. godine.
Prostire se na čak 20.000 kvadratnih metara, zbog čega je drugi po veličini kompleks zgrada u Pragu – od njega je veći samo Praški zamak. Nalazi se u blizini Karlovog mosta.

Biblioteka sadrži preko 20 000 retkih knjiga i čuva najvažnija dela češke književnosti, materijale koji su pripadali danskom astronomu Tihu Braheu i moravskom filozofu Janu Amosu Komenskom i još mnoga druga dela. 

Raskošni svod i zidovi ukrašeni su feskama Jana Hibla, slike na kupoli predstavljaju Hram Mudrosti, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi postavljeni u pravoj liniji. 

Po nekim istorijskim izvorima, na ovom mestu se još u 11. veku nalazila kapela podignuta u čast Svetom Klementu (papi Klimentu I). Vekovima je velelepno zdanje služilo kao dominikanski manastir, da bi 1556. godine na tom mestu bio osnovan jezuitski univerzitet, u kome su studirali mnogi poznati evropski astronomi i fizičari. Godine 1781. direktor Karel Rafael Ungar ustanovio je Nacionalnu biblioteku. Mnogo vremena u ovoj biblioteci proveo je i Nikola Tesla dok je živeo u Pragu.

Interesantno je da je tek nedavno otkrivena još jedna izuzetna kolekcija knjiga koje su pripadale Hajnrihu Himleru, šefu Hitlerovih SS odreda - reč je o više od trinaest hiljada naslova iz oblasti veštičarenja i okultizma.
Neke od retkih knjiga poslate su Googlu zbog skeniranja i s vremenom će biti dostupne na Google Books. 


Povratak na prethodnu stranicu >>
Powered by WebExpress