Francuska

Francuska MARSELJEZA 
jedna od najpoznatijih himni na svetu

Poznata je i pod nazivom „krvava himna“. Ovaj naziv je stekla zbog borbenog i odlučnog teksta koji podstiče ljude na odlazak u rat. I dan-danas stihovi te pesme izazivaju kontroverze zbog svog sadržaja. Mnogi je smatraju neprimerenom današnjem, savremenom svetu, posebno zato što izlaze na videlo brojni zločini koji su učinjeni u vreme revolucije nad stanovništvom, kao i nad francuskim plemstvom i sveštenstvom.

Zanimljiva istorija Marseljeze 

Zbog nezadovoljstva ljudstva privilegijama i raskošnim životom višeg sloja, izrazitom nejednakošću između slojeva, visokim porezima (l’impôt) i stradanjima (la famine), u Francuskoj je 1789. godine izbila Francuska revolucija. Rodile su se prosvetiteljske ideje koje su povezivale slobodu (la liberté), jednakost (l’egalité) i bratstvo (la fraternité). Zbog straha da se revolucija može proširiti Evropom, došlo je do rata s drugim državama. Francuska je tako 1792. godine najavila rat Austriji, a kasnije i Pruskoj. 

 Vojnici bez himne 

Ubrzo nakon najave rata Austriji, gradonačelnik Strazbura je na večeri s vojskom napomenuo da Francuzi nemaju nijednu patriotsku pesmu kojom bi udružili vojnike u boju (la lutte) za svoju državu. Za samo jednu noć, vojnik i amaterski muzičar Claude Joseph Rouget de Lisle napisao je pesmu Chant de guerre pour l’Armée du Rhin (Ratna pesma vojske na Rajni) s revolucionarnim tekstom (texte révolutionnaire) protiv tiranskih austrijskih vojnika. Raširila se veoma brzo.Pesmu su kao La Marseillaise preuzeli vojnici dobrovoljci (fédérés) koji su je prepevali, kada su iz Marselja ušli u Pariz. Godine 1795. je bila proglašena za državnu himnu (hymne national). 

Usmrtili inicijatora himne 

Ironično su inicijatora nastanka Marseljeze, gradonačelnika Strazbura Frederica Dietricha, republikanci usmrtili kao pripadnika rojalista. I autor himne je bio zatvoren (mis en prison) i jedva je izbegao giljotinu. 


Marseljeza danas 

Marseljezu je Napoleon zabranio (interdire), pa  je državnom himnom opet postala 1879. godine. I danas je njen krvav tekst kamen spoticaja. Mnogi je smatraju neprimerenom današnjem, savremenom svetu, posebno zato što izlaze na videlo brojni zločini koji su učinjeni u vreme revolucije nad stanovništvom, kao i nad francuskim plemstvom i sveštenstvom. 

Osim Marseljeze, ratnim motivima obojene su i himne Italije, Mađarske, Turske, Alžira i Vijetnama, dok većina drugih nacionalnih himni šalje miroljubive i rodoljubive poruke ili se bave potpuno drugim temama kao što su ljubav prema prirodi i sl. 

Zanimljivo je da je autor italijanske himne, Il Canto degli Italiani (Pesma Italijana) pisao Golfredo Mameli kada je imao samo 20 godina. Alžirska himna Kassaman (Čvrsto obećavamo) ima i elemente žanrova hevi metala i rep muzike, iako je nastala nekoliko dekada pre nego su ove vrste muzike doživele puni izražaj i ekspanziju. Povratak na prethodnu stranicu >>

Powered by WebExpress